Gründeren omdannet et nabolån til en internasjonal virksomhet

Møt kvinnen som har skapt en suksessbedrift og selger varene sine til hele verden. Det begynte som et enkeltmannsforetak i 1991. I dag er det syv ansatte på bedriftens hovedkontor i Drøbak. I 2014 kjøpte hun 51 prosent av en norskdrevet systue i Thailand med 120 ansatte.

Navnet på virksomheten er Bunadrosen, og kvinnen som står bak er Kirsten Færgestad. Forretningens spesialitet er noe så lokalt som nasjonaldraktene nordmenn tar på seg på 17. mai og ved andre høytider. Men parallelt med det lokale og nære har virksomheten utviklet seg til en internasjonal suksesshistorie.

 Vi har intervjuet Kirsten Færgestad i vår nye e-bok «Kvinnelige gründere - Bli inspirert av tre ildsjeler som går mot strømmen». Sammen med to andre gründere forteller hun om de viktigste opplevelsene og erfaringene hun har gjort, både om det å etablere en virksomhet og om opp- og nedturene som følger med. For å lese hele e-boken, kan du laste den ned gratis her.

Hvordan vil du beskrive tiden i 1991 da u bestemte det for å hoppe ut i det og bli gründer?

Det var en beslutning jeg hadde grublet over i et par måneder. På den tiden hadde jeg vært hjemme med barna våre i et par år. Det er flere ting å ta hensyn til før man tar en så stor beslutning, og særlig økonomien utgjør en hel del. Jeg måtte trekke min mann inn i beslutningen siden det var lite sannsynlig at jeg kunne ta ut lønn fra virksomheten det første året.

 

Hva husker du fra dagen butikken åpnet?

Det jeg husker best var beliggenheten vi hadde den gangen, for den var vi utrolig heldige med. Vi hadde en liten butikk som lå like ved siden av den største turistmagneten her i Drøbak. Det er et helårs julehus som er pyntet året rundt med rundt 100.000 besøkende i året. Jeg sørget for at butikken så interessant ut. På den måten fikk vi trafikk inn i butikken allerede de første dagene.

 

Hvem hjalp deg mest i oppstartfasen?

Jeg må nok fremheve naboen jeg hadde den gangen. Han lånte meg ganske enkelt 100.000 kroner til å åpne butikken! I 1991 var det svært høye renter, alt var vanskelig på den fronten, og banken hadde ikke noen tro på enda en butikk her i Drøbak. En del butikklokaler sto tomme i byen, men jeg hadde jo fått et lokale ved siden av julehuset. Jeg visste at dette skulle gå, men det trodde ikke banken på. Jeg husker den dagen da jeg var i banken og fikk vite at jeg ikke kunne låne penger. Det var et stort sjokk. På vei hjem møtte jeg min nabo, og jeg fortalte ham at jeg var så deprimert fordi banken hadde sagt nei til å låne meg penger. Så sa han: «Du kan da bare låne pengene av meg». Det var utrolig. Jeg har takket ham mange ganger siden.

 

Var denne naboen velstående eller hva?

Jeg tenker at han trodde på prosjektet mitt, og vi kjente hverandre godt. Jeg lovte å betale pengene tilbake etter seks måneder, men han fikk dem etter tre.

 

Når du tenker tilbake på den første tiden som gründer, er det noe du skulle ønske du hadde visst den gangen som du vet i dag?

Jeg hadde virkelig ikke turt å forstille meg at virksomheten skulle bli mitt livsverk. Nå har vi eksistert i snart 27 år. Det er helt vilt! Vi er etter hvert blitt godt kjent. Mange ved hvem Bunadrosen er, vi har flotte lokaler og vi ligger midt på torvet i Drøbak. Men det er fortsatt bare 50 meter fra julehuset der det hele startet. Det har vært en økonomisk reise for oss. Det er helt fantastisk å tenke tilbake på, og definitivt ikke noe jeg hadde forestilt meg i 1991.

Kirsten Færgestad_Bundasrosen_ekstra bilde til blogg 594x325

 

Hvordan holder du deg oppdatert på alle utviklingene i samfunnet som kan påvirke en gründer. For eksempel teknologi, juridiske forhold og trender i næringslivet?

Jeg har løpende kontakt med vår revisor og vårt regnskapskontor og leser en del av leser en del aviser og tidsskrifter som handler om økonomi og næringsliv. Min svigersønn jobbet tidligere i et it-selskap, og han tar seg av alt med datateknologi og trafikk. Det aner jeg ingenting om. Min datter tar seg av hjemmesiden vår, som spiller en større og større rolle for salg og presentasjon av varene våre.

 

Har du oversikt over hvor mye tid du bruker på å holde deg oppdatert?

Jeg bruker nok et par timer hver dag på å lese aviser., for det er fem aviser jeg helst skal gjennom. Hvis jeg ikke rekker det på jobben, tar jeg dem med hjem. Det er mange ideer å få ved å lese om andre. Hvordan de driver sin virksomhet og hvilke erfaringer de har gjort. Også de mer generelle utviklingene er det viktig å følge med på. I det siste har vi opplevd at den norske kronen har falt i verdi. Vi kjøper en del varer i Thailand, og prisen vi betaler blir jo påvirket av norsk valuta. Den slags følger jeg med på.

 

I Norge, Danmark og Sverige er det mange flere mannlige enn kvinnelige gründere. Hvorfor tror du det er slik?

Det kan være familiære årsaker som gjør at kvinner ikke tør å hoppe ut i det. Er du kvinne og har barn, er du bare helt naturlig mindre tilbøyelig til å kaste deg ut i ting såfremt du ikke har ryggdekning på hjemmefronten. Det er enormt fristende å forbli i fast jobb selv når du kunne ha lyst til å hoppe ut i gründervirksomhet. Det er forøvrig min erfaring at kvinner er ordentlig dyktige til å ha mange baller i luften. Og det er kanskje den viktigste egenskapen som gründer!

 

Last ned e-boken "Kvinnelige gründere"  for å bli inspirert av flere ildsjeler som har gått mot strømmen, og startet sin egen virksomhet og overkommet utfordringene og fordommene som medfølger.

Last ned e-boken Kvinnelige Grundere

Sepideh Majidzadeh

Sepideh Majidzadeh

Jeg jobber som markedsansvarlig i Nets med fokus på våre e-handelsløsninger, og blogger naturligvis om netthandel. Det er viktig for oss at våre kunder lykkes med netthandel og publiserer derfor jevnlig blogginnlegg relatert e-handel til inspirasjon, motivasjon, og læring. Send meg gjerne kommentarer, spørsmål eller tema du ønsker å lese mer om. Dersom du ønsker å være gjesteblogger kan du ta direkte kontakt med meg: smaji@nets.eu

Følg Sepideh Majidzadeh på

Kommentarer (5)

Kommentarer (5)